MAGYAR ONKOLÓGIAVol 48, No. 2, 2004

 Közlemény

Az élelmiszereink likopintartalmát befolyásoló tényezõk és a hazai lakosság likopinbevitele

Lugasi Andrea1, Hóvári Judit1, Bíró Lajos1, Brandt Sára2, Helyes Lajos2

1Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet, Budapest
2Kertészeti Technológia Tanszék, Szent István Egyetem, Mezõgazdaság- és Környezettudományi Kar, Gödöllõ

A likopin a karotinoidok családjába tartozó, aciklikus szerkezetû élelmiszeralkotó bioaktív vegyület, melynek preventív szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában epidemiológiai és experimentális adatok is alátámasztják. Kedvezõ élettani hatása nagyrészt erõteljes antioxidáns tulajdonságaival magyarázható. A hazai lakosság likopin-ellátottságára vonatkozóan jelenleg nincsenek megbízható adatok. Jelen vizsgálatsorozat célja a hazai lakosság által fogyasztott élelmiszerek likopintartalmának meghatározása, a mezõgazdasági és élelmiszeripari eljárások hatásainak tanulmányozása a likopintartalom alakulására, valamint két lakossági csoport likopinbevitelének meghatározása egy háromnapos táplálkozási kérdõív segítségével. Hazai élelmiszereink közül számottevõ likopinforrásnak csak a nyers (5,0-16,0 mg likopin/100 g), ill. feldogozott paradicsom és termékei (3,0-80 mg/100 g), valamint a görögdinnye (3,6-6,2 mg/100 g) tekinthetõ. A növény fajtája, a termesztési körülmények, az idõjárási tényezõk számottevõen befolyásolják a nyers, étkezési és ipari feldolgozásra alkalmas paradicsomok likopintartalmát. Kíméletes feldolgozási eljárások alkalmazásával a paradicsom megõrzi likopintartalmának jelentõs hányadát. A hazai gyermekek (n=521) likopinbevitele 2,98 +/- 4,71 mg/fõ/nap, a felnõtteké (n=205) 4,24 +/- 8,47 mg/fõ/nap értéknek adódott. Hazánk éghajlati feltételei lehetõvé teszik a jó minõségû, táplálkozásélettani szempontból értékes összetételû paradicsom termesztését. A paradicsom és paradicsomtartalmú élelmiszerek fogyasztásának növelésével a szervezet antioxidáns kapacitása fokozható, így egyes civilizációs megbetegedések kialakulásának kockázata jelentõsen csökkenthetõ. Magyar Onkológia, Vol 48, Nr. 2, 131-136, 2004

Factors influencing lycopene content of foods, and lycopene intake of Hungarian population. Lycopene is an acyclic, biologically active carotenoid that constitutes foods, its preventive role in several cancerous diseases have been proved by epidemiological and experimental data. Its beneficial role in maintenance of human health is related to its significant antioxidant properties. Data of dietary lycopene intake of the Hungarian population is not available. The aims of the present complex study were 1) to measure the lycopene content of foods frequently consumed in Hungary, 2) to investigate the effect of agrotechnological procedures and food processing on lycopene content of tomatoes, 3) to estimate the lycopene intake in two groups of the Hungarian population with the use of a three-day dietary record. The best lycopene sources are the raw (5.0-16.0 mg/100 g) and processed tomatoes and tomato products (3.0-80.0 mg/100 g), and also watermelon (3.6-6.2 mg/100 g). The variety of the plants, the growing circumstances, and the weather conditions significantly influence the lycopene content of freshly consumed and processed tomato fruits. Mild technological processes can preserve a considerable amount of the original lycopene content in tomato. The estimated average dietary intakes of the Hungarian children (n=521) and adults (n=205) were 2.98 +/- 4.71 mg/day/capita, and 4.24 +/- 8.47 mg/day/capita, respectively. Optimal climate conditions of Hungary makes possible to produce tomato fruits with high dietary value including significant amount of health protective lycopene. Increased consumption of tomato and tomato products with high concentration of lycopene may improve the antioxidant capacity of human body, and the risk of several cancerous diseases may be reduced. Hungarian Oncology, Vol 48, Nr. 2, 131-136, 2004


Beküldve: 2004. április 18.; elfogadva: 2004. május 5.
Elérhetőség: Dr. Lugasi Andrea, Fodor József Országos Közegészségügyi Központ, Országos Élelmezésés Táplálkozástudományi Intézet, 1097 Budapest Gyáli út 3/a; Tel: 1-476-6461, Fax: 1-215-53-69; E-mail: h4550tot@ella.hu

Kattintson ide a teljes (PDF) változat letöltése végett!
ad